Diastaza rektusov

KAJ JE TO?

Gre za prekomeren razmik naših six packov vzdolž vezivnega tkiva. Gre tudi za stanjšanje vezivnega tkiva, kar se kaže kot šibkost cele trebušne stene.

 

KAKO SE KAŽE?

Vidna izboklina ali udolbina(bolj redko) po sredini trebušne stene. Največkrat se pojavi ko vstajamo iz postelje npr.

Vedi, da jo imajo vse nosečnice v zadnjem trimesečju. To je nekaj normalnega, saj s tem ko dojenček raste, se trebušne mišice prilagajajo in raztezajo v vse smeri. 

 

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Svetujem ti, da si prilagodiš vsakodnevne aktivnosti pri katerih opaziš, da se ti izboči npr. vstajanje iz postelje preko boka, aktiviraj globoko trebušno mišico in mišice medeničnega dna. Ko telovadiš si vaje prilagodi. Probaj se izogibati ponavljajočih se dvigovanj težjih bremen. Izogibaj se tudi zaprtju in napenjanju pri odvajanju blata, saj s tem povečaš pritisk na trebušno steno in medenično dno. Fajn je imaš pri veliki potrebi dvignjena, podložena stopala in da ne zadržuješ diha. Gibanje v nosečnosti je zelo pomembno in priporočjivo, ampak da imaš trebušno steno pod nadzorom. 

 

KAKO SI SAMA PREVERIŠ DIASTAZO?

Leže na hrbtu s pokrčenimi koleni. Z blazinicami prsti tipaš vzdolž celotne linije vezivnega tkiva linea albe. Dvigneš glavo, ramena od podlage da trebušne mišice napneš. Z blazinicami potipaš, preveriš če imaš razmik za 2-3 prste med vezivnim tkivom. Preveri ta razmik 4,5cm nad in 4,5 cm pod popkom. Čutiš torej koliko meri v širino in globino. Če dobiš več prstov vmes gre za patološko stanje v nasprotnem primeru je ok.

 

KAKO NAPREJ?

Če distaza ostane po porodu prisotna, je potrebno trebušno steno okrepiti. Vemo da globoka trebušna mišica ustvari to napetost , zato najprej natreniramo njo. Globoka trebušna mišica je povezana z mišicam medeničnega dna, zato je potrebno krepiti tudi te. Vse skupaj pa povezuje dihanje. Ker je diafragma razpeta pod rebri, kamor se tudi pripenjajo trebušne mišice je položaj reber zelo pomemben, torej bolj razumno, lažje globoko vdihnemo pri pravilni telesni drži kot pa če smo sključeni skupaj. Pred pričetkom vaj je potrebno tprej stisniti globoko trebušno mišico in mišice medeničnega dna. Diha ne zadržuj. Vaje se morajo stopnjevati iz leže v stoje in delati tudi počepe in izpadne korake. Nevarnih vaj ni, so samo pretežke zato si jih prilagodi. Npr. ne boš delala trebušnjakov in planka. Vedi tudi da spontano okrevanje diastaze traja celo leto po porodu, ti ga lahko pospešiš s pravilno krepitvijo mišic.

PRAVILEN STISK GLOBOKE TREBUŠNE MIŠICE – STABILIZATORJEV IN MIŠIC MEDENIČNEGA DNA:

STISK STABILIZATORJEV (pred izvedbo vaje in vedno pred dvigom bremena)

 

JEDRO TELESA KOT MIŠIČNA ŠKATLA

Dihalna mišica – diafragma

Spredaj: globoka tebušna mišica 

m. tranzverzus,

  odzadaj: hrbtne mišice 

m.multifi, paraspinalne mišice

Mišice medeničnega dna

 

PRAVILEN STISK STABILIZATORJEV: nežno stisni mišice medeničnega dna in popek nežno povleci k hrbtenici, ne napenjaj trebuha, dihaj sproščeno.

PRAVILEN STISK MIŠIČ MEDENIČNEGA DNA: kot da želiš ustaviti curek urina in uhajanje vetrov hkrati.

Občutiti je potrebno stisk in dvig navzgor področja okoli zadnjika, nožnice in sečnice

 

Za center Perineum Sanum je članek napisala Tjaša Volavšek, dipl. fiziot.